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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  15/03/2024
Data da última atualização:  15/03/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, I. S.; CORREA, L. C.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T.
Afiliação:  ISLAINE SANTOS SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; LUIZ CLÁUDIO CORREA, INSTITUTO DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; ANA PAULA ANDRÉ BARROS, INSTITUTO DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA.
Título:  Effect of thermovinification temperature on the content of phenolic compounds, antioxidant potential, and color of syrah red wines.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168527; SLACAN.
Páginas:  1 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Thermovinification is a winemaking practice that replaces traditional maceration, used to increase the phenolic compound content of red wines, and is applied to the vinification of grapes that did not reach the ideal ripeness level at the time of harvest. The objective of this study was to evaluate the influence of thermovinification temperature on the profile of phenolic compounds, antioxidant potential, and coloration of red wines. The following treatments were carried out: traditional vinification with a 7-day of maceration during the fermentation (VT); thermovinification at 55°C for 2h (TV55); thermovinification at 65°C for 2h (TV65); thermovinification at 75°C for 2h (TV75). The phenolic compounds (n=26) were quantified by HPLC-DAD-FD, total phenolics and antioxidant activity by spectrophotometric methods, and color by CIELab system. The results showed that thermovinification increased the total phenolic content of the wine and also reduced luminosity (L*), making the wine darker. However, higher temperature (75°C) promoted anthocyanin degradation, whereas wines thermovinified at 55°C showed the highest concentrations of these pigments. Thus, the redness coordinate a* was affected by the practice, decreasing as the temperature increased. Among flavonols, kaempferol-3-O-glucoside, quercetin-3-β-D-glucoside, and isorhamnetin-3-O-glucoside were higher in TV65 and TV75 wines. The yellow coordinate b* was higher in thermovinified wines. Regardless of the temperature, the con... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Thermomaceration; Tropical wine.
Thesagro:  Maceração; Vinho.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162895/1/RA-BiasotoACT-15-SLACAN-2023-Ref-168527.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17634 - 1UPCRA - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  09/08/2000
Data da última atualização:  16/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAUJO FILHO, J. A. de; SOUZA NETO, J. de; NEIVA, J. N. M.; CAVALCANTE, A. C. R.
Afiliação:  JOÃO AMBRÓSIO DE ARAÚJO FILHO, CNPC; JOSÉ DE SOUSA NETO, Emater-CE; JOSÉ NEUMAN MIRANDA NEIVA, Universidade Federal do Ceará; ANA CLARA RODRIGUES CAVALCANTE, Universidade Estadual Vale do Acaraú.
Título:  Efeitos da taxa de lotação sobre o desempenho produtivo de ovinos em caatinga raleada.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 37., 2000, Viçosa, MG. Resumos dos trabalhos apresentados. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2000. 3 f.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: O experimento conduzido em Sobral, CE, e objetivou determinar os efeitos da carga animal sobre o desempenho de matrizes e crias ovinas e sobre a producao de peso vivo animal em areas de caatinga raleada. Concluiu-se que a taxa de lotacao e o ano afetaram as variacoes ponderais e a prolificidade das matrizes, o desenvolvimento ponderal das crias e a producao de peso vivo animal da pastagem, sem, no entanto, ter efeito sobre o peso das crias ao nascer. Por fim, a taxa de lotacao de 0,6ha/cab/ano deve ser a recomendada para a caatinga raleada no sertao cearense. Effects of the stocking rate on the productive performance of sheep on a thinned Caatinga] Abstract: The experiment was conducted in Sobral, Ce, and aimed to determine the effects of the stocking rate on the performance of the ewes, and of their lambs, and on the animal living weight production on thinned caatinga pastures. It was concluded that the stocking rate and the year affected the weight variations and the prolificity of the ewes, the weight gain of the lambs and the animal living weight of the pasture, but did not affect the birth weight of the lambs. Finaaly, the stocking rate of 0,6 ha/head/yearshould b recommendedfor areas of thinned caatinga in the sertao region of Ceará.
Palavras-Chave:  Brasil; Ceara; Prolificidade; Prolificity; Stocking density.
Thesagro:  Caatinga; Ovelha; Ovino; Performance; Produção; Taxa de lotação.
Thesaurus NAL:  Animal production; Brazil; Ewes; Semiarid zones; Sheep.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162848/1/cnpc-2000-Efeitos.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC1533 - 1UPCAA - DDSP 05101SP 05101
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